Werken in de apotheek
Jouw belangrijkste eigenschappen

Als apothekersassistent help je de mensen die in de apotheek komen met advies en voorlichting over bijvoorbeeld de werking van het geneesmiddel, de bewaarmethode, bijwerkingen en de manier waarop het gebruikt moet worden. Je zet je dagelijks in om goede en foutloze farmaceutische zorg te verlenen aan patiënten.

Je hebt veel contact met patiënten. Daarom moet je:

  • goed met mensen om kunnen gaan;
  • duidelijk kunnen communiceren;
  • goed kunnen luisteren;
  • een juiste inschatting kunnen maken van de gezondheidsklachten.

 Daarnaast is het belangrijk dat je:

  • nauwkeurig kunt werken;
  • zelfstandig en in teamverband kunt werken;
  • je kunt aanpassen, omdat je intensief met collega’s samenwerkt. 
‘De opleiding is een aanrader voor iedereen die van samenwerken houdt!’

Annelie Lankhaar (18) is derdejaarsstudent aan de opleiding Apothekersassistent aan het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch: “Mijn buurvrouw heeft mij destijds enthousiast gemaakt voor deze opleiding. Zij werkt als apothekersassistent en ik mocht een dagje met haar meelopen; dat vond ik ontzettend leuk.

De opleiding is best pittig, ik moet veel leren, meer dan ik had gedacht. Vooral de namen van de medicijnen zijn lastig, maar tegelijkertijd vind ik het ook wel weer een uitdaging! We krijgen onder meer les in patiëntenzorg, Nederlands, Engels, rekenen. En we lopen uiteraard stage! Daar leer je nog het allermeest, merk ik wel.

Alles wat je doet wordt twee keer gecontroleerd en dat is ook echt nodig. Je mag natuurlijk geen fouten maken.

Hoewel ik derdejaars ben, heb ik nog niet het gevoel dat ik al helemaal zelfstandig aan de slag kan. Ik zal in de praktijk nog veel moeten leren en daar heb ik ook echt zin in. Het contact met de mensen is voor mij een echte meerwaarde aan het werk. Deze opleiding is een echte aanrader voor iedereen die van samenwerken houdt en niet te beroerd is om flink te leren. Ik heb geen seconde spijt van mijn keuze!"

close
Heb jij 't in je?
Heb jij een flexibele houding?

Je bent de hele dag in de weer met uiteenlopende werkzaamheden. Je doet nooit lang hetzelfde. Je geeft voorlichting aan de cliënt, maakt de recepten klaar en dat wissel je af met computerwerk en, in sommige apotheken, het bereiden van geneesmiddelen. De mensen lopen af en aan. Je staat er natuurlijk niet alleen voor: je werkt nauw samen met collega’s.

Heb jij een luisterend oor?

Je hebt de hele dag contact met collega’s en cliënten. Luisteren is dus heel belangrijk. Door goed te luisteren kom je er bijvoorbeeld achter of een cliënt voldoende informatie heeft over de medicijnen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat iemand met de juiste informatie en het juiste geneesmiddel naar huis gaat.

Heb jij oog voor detail?

Jij zorgt ervoor dat cliënten hun medicijnen in de goede hoeveelheid en samenstelling meekrijgen, netjes verpakt en voorzien van een bijsluiter. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Cliënten zitten niet te wachten op te veel, te weinig of - erger nog - verkeerde medicijnen.

Heb jij een helpende hand?

Je weet veel over gezondheid en medicijnen. Als er cliënten met of zonder een recept de apotheek binnenlopen, dan ben jij degene die ze te woord staat. Jij adviseert de cliënten bij de vragen die zij hebben. Samen met je collega's verwerk je alle bestellingen en je controleert elkaars werk. Jullie helpen elkaar.