Werken in de apotheek
Jouw belangrijkste eigenschappen

Je hebt veel contact met cliënten. Daarom moet je:

  • goed met mensen om kunnen gaan;
  • duidelijk kunnen communiceren;
  • goed kunnen luisteren;
  • een juiste inschatting kunnen maken van de gezondheidsklachten.

 Daarnaast is het belangrijk dat je:

  • nauwkeurig kunt werken;
  • zelfstandig en in teamverband kunt werken;
  • je kunt aanpassen, omdat je intensief met collega’s samenwerkt. 

Lees hoe Marian en Linda aankijken tegen hun vak.

close

UWV: vraag naar apothekersassistenten blijft

Na een lange crisis trekt de arbeidsmarkt in de zorg weer aan constateert het UWV op basis van de Factsheet Zorg die UWV heeft uitgebracht tijdens de landelijke Week van Zorg en Welzijn van 13 tot en met 18 maart. Ze verwachten de grootste groei in de thuiszorg en geven aan dat er ook in de toekomst veel vraag naar apothekersassistenten blijft.

Er is een einde gekomen aan de krimp. Na een jarenlange crisis trekt de arbeidsmarkt in de zorg weer aan. Voor 2017 wordt een groei verwacht van 105.000 vacatures. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar. De sterkste groei ligt in de thuiszorg en de eerstelijnszorg. Dat blijkt uit de Factsheet Zorg die het UWV op 13 maart heeft uitgebracht. De vraag ligt vooral in de wat hoger opgeleide functies, vanaf mbo-niveau 3. Wat deze ontwikkeling dan weer tegenwerkt is het tekort aan stageplaatsen dat het UWV voorziet, waardoor het aanbod aan gekwalificeerd personeel onder druk komt te staan.

Als tip voor werkzoekenden geeft het UWV een lijstje met banen waar gegarandeerd veel vraag naar blijft. Sterilisatiemedewerkers, audiciens en opticiens, technisch assistenten oogheelkunde, optometristen, apothekersassistenten en mondhygiënisten gaan een gouden toekomst tegemoet.

Bron: Skipr

‘De opleiding is een aanrader voor iedereen die van samenwerken houdt!’

Annelie Lankhaar (18) is derdejaarsstudent aan de opleiding Apothekersassistent aan het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch: “Mijn buurvrouw heeft mij destijds enthousiast gemaakt voor deze opleiding. Zij werkt als apothekersassistent en ik mocht een dagje met haar meelopen; dat vond ik ontzettend leuk.

De opleiding is best pittig, ik moet veel leren, meer dan ik had gedacht. Vooral de namen van de medicijnen zijn lastig, maar tegelijkertijd vind ik het ook wel weer een uitdaging! Vooral het bereiden van medicijnen vind ik leuk: het is weer even iets anders dan in de boeken zitten en de leerkrachten die deze lessen verzorgen brengen het heel goed. Naast bereiden krijgen we onder meer les in patiëntenzorg, Nederlands, Engels, rekenen. En we lopen uiteraard stage! Daar leer je nog het allermeest, merk ik wel.

Alles wat je doet wordt twee keer gecontroleerd en dat is ook echt nodig. Je mag natuurlijk geen fouten maken.

Hoewel ik derdejaars ben, heb ik nog niet het gevoel dat ik al helemaal zelfstandig aan de slag kan. Ik zal in de praktijk nog veel moeten leren en daar heb ik ook echt zin in. Het contact met de mensen is voor mij een echte meerwaarde aan het werk. Deze opleiding is een echte aanrader voor iedereen die van samenwerken houdt en niet te beroerd is om flink te leren. Ik heb geen seconde spijt van mijn keuze

Heb jij 't in je?
Heb jij een flexibele houding?

Je bent de hele dag in de weer met uiteenlopende werkzaamheden. Je doet nooit lang hetzelfde. Je geeft voorlichting aan de cliënt, maakt de recepten klaar en dat wissel je af met computerwerk en, in sommige apotheken, het bereiden van geneesmiddelen. De mensen lopen af en aan. Je staat er natuurlijk niet alleen voor: je werkt nauw samen met collega’s.

Heb jij een luisterend oor?

Je hebt de hele dag contact met collega’s en cliënten. Luisteren is dus heel belangrijk. Door goed te luisteren kom je er bijvoorbeeld achter of een cliënt voldoende informatie heeft over de medicijnen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat iemand met de juiste informatie en het juiste geneesmiddel naar huis gaat.

Heb jij oog voor detail?

Jij zorgt ervoor dat cliënten hun medicijnen in de goede hoeveelheid en samenstelling meekrijgen, netjes verpakt en voorzien van een bijsluiter. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Cliënten zitten niet te wachten op te veel, te weinig of - erger nog - verkeerde medicijnen.

Heb jij een helpende hand?

Je weet veel over gezondheid en medicijnen. Als er cliënten met of zonder een recept de apotheek binnenlopen, dan ben jij degene die ze te woord staat. Jij adviseert de cliënten bij de vragen die zij hebben. Samen met je collega's verwerk je alle bestellingen en je controleert elkaars werk. Jullie helpen elkaar.