Voordat je verder leest, bekijk het blog van derdejaarsstudent Renas die je alles vertelt over de opleiding Apothekersassistent en haar ervaringen met het werken in de apotheek.
Een opleiding tot apothekersassistent volg je meestal bij een ROC maar je kunt de opleiding ook volgen bij een particuliere opleider.
BOL en BBL
Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:
Bij de BOL (Beroepsopleidende leerweg) zit je het grootste gedeelte van de opleiding op school en loop je verschillende keren stage in de apotheek. Hoe lang je stage duurt verschilt per leerjaar. Gemiddeld loop je tussen de 20%-60% van de tijd stage. Bij de BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) werk je ten minste 16 uur per week in de apotheek (minimaal 610 uur per schooljaar). Je gaat dan minimaal één dag of avond in de week naar school.
Particulier
De particuliere opleidingen voldoen aan dezelfde eisen als de opleiding op een ROC. Via interessante links kun je zien, welke particuliere opleiders de opleiding Apothekersassistent aanbieden.
De opleiding
De opleiding duurt drie jaar. In sommige gevallen is een versnelde opleiding mogelijk (zie voor meer informatie over de versnelde BBL-opleiding: www.werkindeapotheek.nl/janatuurlijk). De versnelde opleiding wordt door enkele ROC's in het land aangeboden. Bekijk op het landkaartje onderaan deze pagina welk ROC bij jou in de buurt de opleiding aanbiedt.
De opleiding bestaat uit een basis- en profieldeel (85% van de opleiding) en een keuzedeel (15% van de opleiding). In het basis- en profieldeel volg je verschillende algemene vakken en leer je specifieke dingen die bij het beroep apothekersassistent horen. Denk daarbij aan:
Keuzedelen
Met de keuzedelen (15% van de opleiding) kun je zelf bepalen op welke vlakken je je kennis wilt verbreden en verdiepen. De Apothekersassistenten opleiding kent vier beroepskeuzedelen en een aantal algemene keuzedelen. Niet alle ROC’s bieden alle keuzedelen aan.
Beroepskeuzedelen:
Voorbeelden van algemene keuzedelen:
In een apotheek ben je nooit uitgeleerd en krijg je regelmatig cursussen en nascholing aangeboden om je kennis up to date te houden. Neem eens een kijkje in het cursusaanbod van de SBA! Zo kun je je steeds meer specialiseren en krijg je steeds meer verantwoordelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld farmaceutisch consulent worden. Dan ben je de schakel tussen de apotheker en het team van apothekersassistenten.
Ben je gediplomeerd Apothekersassistent, dan blijf je up-to-date door het volgen van nascholing, bijvoorbeeld via het uitgebreide cursusaanbod van de SBA: www.sbaweb.nl/cursussen. Je kunt ook voor een vervolgopleiding kiezen:
Als farmaceutisch consulent ben je de schakel tussen apotheker en apothekersassistenten. Je geeft, in samenspraak met de apotheker, zelfstandig invulling aan de farmaceutische patiëntenzorg in de (ziekenhuis) apotheek waar je werkt.
SBA nascholing
Wil je bijblijven in je vakgebied? Dan is een klassikale cursus van de SBA iets voor jou! De SBA organiseert door het hele land cursussen, onder meer over farmaceutisch inhoudelijke onderwerpen en communicatie. Al onze cursussen zijn SANA geaccrediteerd. Bekijk het uitgebreide cursusaanbod op https://www.sbaweb.nl/cursussen. Je kunt je daar ook aanmelden voor een cursus.
Interview Charlotte Mijnhardt: 'De opleiding is veel leuker dan ik dacht!'
Charlotte Mijnhardt (17) is eerstejaars student aan de opleiding Apothekersassistent aan het MBO in Amersfoort. Hoe bevalt het haar? En waarom heeft ze voor de opleiding gekozen?
“Ik ben enthousiast gemaakt voor de opleiding door een vriendin van mijn moeder die lesgeeft op dit MBO. Aanvankelijk wilde ik een sportopleiding doen, maar daar werd ik afgewezen. Ik heb een dagje meegelopen in de apotheek en vond het direct heel erg leuk. Dit eerste jaar was heel erg leerzaam. Geneesmiddelenkennis vind ik wel pittig, maar daar staat weer het leuke praktijkonderwijs tegenover. Net als op de middelbare school wisselen de vakken elkaar af en heb je ook blokuren.”
Stage
“Ik liep dit jaar iedere woensdag stage in de Stichtste Apotheek in De Bilt. Ik merk wel dat je in de praktijk nog meer leert dan op school. Vooral het sociale aspect spreekt mij enorm aan. Je hebt de hele dag contact met de patiënten en dat ligt mij wel. Ik dacht eerst dat werken in de apotheek een heel serieuze aangelegenheid zou zijn. Nou moet je natuurlijk ook wel serieus met je werk bezig zijn, maar er is tussendoor voldoende tijd voor gezelligheid met collega’s. Soms ben ik wel eens onzeker, maar dan is er altijd iemand die je komt helpen of je iets uitlegt. Mijn stagebegeleider is er natuurlijk ook altijd nog om mij bij te staan als ik ergens vastloop. Ik begin vol goede moed aan het tweede jaar en kan deze opleiding aan iedereen aanraden. Ik vind het er in elk geval veel leuker dan ik dacht!”
Alleen BOL
Wilaarderburen 1BOL en BBL
Verlengde Visserstraat 20Alleen BOL
Voltastraat 33BOL, BBL en versneld BBL
Mozartlaan 15Alleen BOL
Middelweg 150Alleen BOL
Gieterij 200BOL en BBL
Agorawagenplein 1BOL en versneld BBL
Kronenburgsingel 16Alleen BOL
Campusbaan 6BOL en BBL
Groenveldsingel 40BOL en versneld BBL
Henri Dunantstraat 2BOL en versneld BBL
Willem de Rijkelaan 3Alleen BOL
Vlijmenseweg 2Alleen BOL
Oostelijke Havendijk 1BOL en BBL
Bessestraat 4Alleen BOL
Karel Lotsyweg 20Alleen BOL
Vondellaan 174BOL, BBL en versneld BBL
Leusderweg 30-34BOL, BBL en verkorte BBL
Rosestraat 1101BOL en BBL
Aspasialaan 19BOL en versneld BBL
Breestraat 46-48
BOL, BBL en versneld BBL
Laan van Spartaan 2Alleen BOL
Cypressehout 99BOL en versneld BBL
Schoterstraat 4BOL en Derde Leerweg
Kruseman van Eltenweg 4Het ROC bij jou in de buurt kan je nog veel meer vertellen over de toelatingseisen, de opleidingsvarianten en de specifieke keuzedelen die ze aanbieden.
Je moet in ieder geval voldoen aan de volgende toelatingseisen om de opleiding te kunnen volgen: