Werken in de apotheek
De opleiding

Voordat je verder leest, bekijk het blog van derdejaarsstudent Renas die je alles vertelt over de opleiding Apothekersassistent en haar ervaringen met het werken in de apotheek.

Een opleiding tot apothekersassistent volg je meestal bij een ROC maar je kunt de opleiding ook volgen bij een particuliere opleider. 
 
BOL en BBL
Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:
Bij de BOL (Beroepsopleidende leerweg) zit je het grootste gedeelte van de opleiding op school en loop je verschillende keren stage in de apotheek. Hoe lang je stage duurt verschilt per leerjaar. Gemiddeld loop je tussen de 20%-60% van de tijd stage. Bij de BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) werk je ten minste 16 uur per week in de apotheek (minimaal 610 uur per schooljaar). Je gaat dan minimaal één dag of avond in de week naar school.

Particulier
De particuliere opleidingen voldoen aan dezelfde eisen als de opleiding op een ROC. Via interessante links kun je zien, welke particuliere opleiders de opleiding Apothekersassistent aanbieden.

De opleiding

De opleiding duurt drie jaar. In sommige gevallen is een versnelde opleiding mogelijk (zie voor meer informatie over de versnelde BBL-opleiding: www.werkindeapotheek.nl/janatuurlijk). De versnelde opleiding wordt door enkele ROC's in het land aangeboden. Bekijk op het landkaartje onderaan deze pagina welk ROC bij jou in de buurt de opleiding aanbiedt. 
De opleiding bestaat uit een basis- en profieldeel (85% van de opleiding) en een keuzedeel (15% van de opleiding). In het basis- en profieldeel volg je verschillende algemene vakken en leer je specifieke dingen die bij het beroep apothekersassistent horen. Denk daarbij aan:

  • kennis van medicijnen en voorlichting geven over medicijnen 
  • communicatie en omgaan met mensen 
  • gezondheid, klachten en ziektebeelden 
  • klaarmaken en uitgeven van geneesmiddelen 
  • werken met computers in de apotheek

Keuzedelen

Met de keuzedelen (15% van de opleiding) kun je zelf bepalen op welke vlakken je je kennis wilt verbreden en verdiepen. De Apothekersassistenten opleiding kent vier beroepskeuzedelen en een aantal algemene keuzedelen. Niet alle ROC’s bieden alle keuzedelen aan.

Beroepskeuzedelen:

  • specifieke doelgroepen voor de apothekersassistent: Je specialiseert je in het verlenen van zorg en het begeleiden van bepaalde groepen mensen – b.v. zwangere vrouwen of ouderen - in de apotheek. Meer info: Specifieke doelgroepen voor de apothekersassistent
  • geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen: Je specialiseert je in het bereiden van geneesmiddelen. Je wilt werken in een bereidende openbare apotheek, op de bereidingsafdeling van een ziekenhuisapotheek of bij een grootbereider. Meer info: Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen
  • intra- en transmurale zorg: Je specialiseert je in het verstrekken van medicijnen in een ziekenhuis voor een bepaalde doelgroep zoals mensen met kanker of hartpatiënten. Je leert wat je als apothekersassistent moet doen als iemand opgenomen of ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Meer info: Intra- en transmurale zorg
  • eerstelijns- en ketenzorg: Je specialiseert je in het goede samenwerken met andere zorgverleners (b.v. doktersassistenten of wijkverpleegkundigen). En leert hoe je problemen van patiënten in die samenwerking kunt oplossen. Meer info: Eerstelijns- en ketenzorg

Voorbeelden van algemene keuzedelen:

  • doorstroom hbo Gezondheidszorg. Dit keuzedeel bereid je voor om door te stromen naar een hbo-opleiding op het gebied van zorg, welzijn en sport.
  • Duits in de beroepscontext. In dit keuzedeel leer je Duits te spreken in de werkomgeving van de apotheek.

In een apotheek ben je nooit uitgeleerd en krijg je regelmatig cursussen en nascholing aangeboden om je kennis up to date te houden. Neem eens een kijkje in het cursusaanbod van de SBA! Zo kun je je steeds meer specialiseren en krijg je steeds meer verantwoordelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld farmaceutisch consulent worden. Dan ben je de schakel tussen de apotheker en het team van apothekersassistenten.

 

Ben je gediplomeerd Apothekersassistent, dan blijf je up-to-date door het volgen van nascholing, bijvoorbeeld via het uitgebreide cursusaanbod van de SBA: www.sbaweb.nl/cursussen. Je kunt ook voor een vervolgopleiding kiezen:

  • Farmaceutisch Consulent
    Dit is een verkorte driejarige hbo-opleiding aan Capabel Hogeschool, die je combineert met werken in de apotheek. De apotheek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een productgerichte organisatie naar een organisatie waarin de individuele zorg voor de patiënt centraal staat. Uitvoering van farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) behoort nu tot de kerntaken van de apotheek. 

    Als farmaceutisch consulent ben je de schakel tussen apotheker en apothekersassistenten. Je geeft, in samenspraak met de apotheker, zelfstandig invulling aan de farmaceutische patiëntenzorg in de (ziekenhuis) apotheek waar je werkt. 

  • Farmakunde
    Dit is een hbo-opleiding aan de Hogeschool Utrecht 
    De farmakundige is een schakel tussen de farmaceutische industrie, farmaceutische groothandel, (ziekenhuis)apotheek, huisarts en specialist, zorgverzekeraar, patiënten, patiëntenorganisaties en overheid. Hij is hier verantwoordelijk voor onder andere (gezondheids)voorlichting, kwaliteitszorg, management en organisatie. Je kunt als farmakundige goed processen en projecten analyseren en managen. Daarbij staat het belang van de patiënt steeds centraal. Om dat werk goed te kunnen doen, moet je een echte teamspeler zijn. 

  • Management in de Zorg
    Dit is een hbo-opleiding die wordt gegeven aan diverse hogescholen in Nederland. Deze opleiding leidt op voor de functie van farmaceutisch manager. 
    De Farmaceutisch manager is onder eindverantwoordelijkheid van de apotheker belast met de
    operationele aansturing van alle medewerkers van de apotheek, inclusief kostenbeheersing en
    personeelsmanagement. 

  • SBA nascholing
    Wil je bijblijven in je vakgebied? Dan is een klassikale cursus van de SBA iets voor jou! De SBA organiseert door het hele land cursussen, onder meer over farmaceutisch inhoudelijke onderwerpen en communicatie. Al onze cursussen zijn SANA geaccrediteerd. Bekijk het uitgebreide cursusaanbod op https://www.sbaweb.nl/cursussen. Je kunt je daar ook aanmelden voor een cursus.

Anja groeide door van assistente tot farmaceutisch consulent

Interview Charlotte Mijnhardt: 'De opleiding is veel leuker dan ik dacht!'

Charlotte Mijnhardt (17) is eerstejaars student aan de opleiding Apothekersassistent aan het MBO in Amersfoort. Hoe bevalt het haar? En waarom heeft ze voor de opleiding gekozen?

“Ik ben enthousiast gemaakt voor de opleiding door een vriendin van mijn moeder die lesgeeft op dit MBO. Aanvankelijk wilde ik een sportopleiding doen, maar daar werd ik afgewezen. Ik heb een dagje meegelopen in de apotheek en vond het direct heel erg leuk. Dit eerste jaar was heel erg leerzaam. Geneesmiddelenkennis vind ik wel pittig, maar daar staat weer het leuke praktijkonderwijs tegenover. Net als op de middelbare school wisselen de vakken elkaar af en heb je ook blokuren.”

Stage
“Ik liep dit jaar iedere woensdag stage in de Stichtste Apotheek in De Bilt. Ik merk wel dat je in de praktijk nog meer leert dan op school. Vooral het sociale aspect spreekt mij enorm aan. Je hebt de hele dag contact met de patiënten en dat ligt mij wel. Ik dacht eerst dat werken in de apotheek een heel serieuze aangelegenheid zou zijn. Nou moet je natuurlijk ook wel serieus met je werk bezig zijn, maar er is tussendoor voldoende tijd voor gezelligheid met collega’s. Soms ben ik wel eens onzeker, maar dan is er altijd iemand die je komt helpen of je iets uitlegt. Mijn stagebegeleider is er natuurlijk ook altijd nog om mij bij te staan als ik ergens vastloop. Ik begin vol goede moed aan het tweede jaar en kan deze opleiding aan iedereen aanraden. Ik vind het er in elk geval veel leuker dan ik dacht!”

ROC Friese Poort

Alleen BOL

Wilaarderburen 1
8924 JK Leeuwarden
tel:058-2655200
website: www.rocfriesepoort.nl
e-mail: info@rocfriesepoort.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Noorderpoort College

BOL en BBL

Verlengde Visserstraat 20
9718 JB Groningen
tel:050-3688300
website: www.noorderpoort.nl
e-mail: info@noorderpoort.nl
OPEN DAG
niet
bekend
Alfa College

Alleen BOL

Voltastraat 33
7903 AA Hoogeveen
tel:0528-287600
website: www.alfa-college.nl
e-mail: info@alfa-college.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Deltion College

BOL, BBL en versneld BBL 

Mozartlaan 15
8031 AA Zwolle
tel:038-8503000
website: www.deltion.nl
e-mail: ssc@deltion.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Aventus

Alleen BOL

Middelweg 150
7413 PZ Deventer
tel:088-2836200
website: www.aventus.nl
e-mail: info@aventus.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC van Twente

Alleen BOL

Gieterij 200
7553 VZ Hengelo
tel:074-8525000
website: www.rocvantwente.nl
e-mail: info@rocvantwente.nl
OPEN DAG
niet
bekend
MBO College Lelystad

BOL en BBL

Agorawagenplein 1
8224 KP Lelystad
tel:0900-0918
website: www.rocvanflevoland.nl
e-mail: informatiecentrum@rocvf.nl
OPEN DAG
niet
bekend
Rijn IJssel College

BOL en versneld BBL 

Kronenburgsingel 16
6831 EX Arnhem
tel:026-3239966
website: www.rijnijssel.nl
e-mail: info@rijnijssel.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Nijmegen

Alleen BOL

Campusbaan 6
6512 BT Nijmegen
tel:0900 - 9609
website: www.roc-nijmegen.nl
e-mail:
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Gilde Opleidingen

BOL en BBL

Groenveldsingel 40
5913 XW Venlo
tel:077-3597373
website: www.gildeopleidingen.nl
e-mail: secretariaatzorgwelzijn@rocgilde.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Vista College

BOL en versneld BBL

Henri Dunantstraat 2
6419 PB Heerlen
tel:088-0272870
website: www.arcuscollege.nl
e-mail:
OPEN DAG
niet
bekend
Summa College

BOL en versneld BBL

Willem de Rijkelaan 3
5616 EA Eindhoven
tel:040-2695600
website: www.summa-zorg.nl
e-mail:
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Koning Willem I College

Alleen BOL

Vlijmenseweg 2
5223 GW 's Hertogenbosch
tel:073-6249624
website: www.kw1c.nl
e-mail:
OPEN DAG
niet
bekend
Curio Zorg en Welzijn

Alleen BOL

Oostelijke Havendijk 1
4704 AD Roosendaal
tel:0165-590800
website: www.kellebeek.nl
e-mail: kellebeek@rocwb.nl
OPEN DAG
niet
bekend
Scalda Goes

BOL en BBL

Bessestraat 4
4462 CM Goes
tel:0113-558000
website: www.scalda.nl
e-mail: info@scalda.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Da Vinci College

Alleen BOL

Karel Lotsyweg 20
3318 AL Dordrecht
tel:088-6572457
website: www.davinci.nl
e-mail:
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Midden Nederland

Alleen BOL

Vondellaan 174
3521 GJ Utrecht
tel:0900-4003002
website: www.rocmn.nl
e-mail: studieinfo@rocmn.nl
OPEN DAG
niet
bekend
MBO Amersfoort

BOL, BBL en versneld BBL

Leusderweg 30-34
3817 KB Amersfoort
tel:033-4791047
website: www.mboamersfoort.nl
e-mail: gezondheidszorg@mboamersfoort.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Albeda College Rotterdam

BOL, BBL en verkorte BBL

Rosestraat 1101
3071 AL Rotterdam
tel:010-2901010
website: www.albeda.nl
e-mail:
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Zadkine
Marten Meesweg 50
3068 AV Rotterdam
tel:010-4891100
website: www.zadkine.nl
e-mail: infoshop@zadkine.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Mondriaan College Zorg Onderwijs

BOL en BBL

Aspasialaan 19
2493 WN Den Haag
tel:088-6663500
website: www.rocmondriaan.nl
e-mail: info@rocmondriaan.nl
OPEN DAG
niet
bekend
MBO Rijnland

BOL en versneld BBL

 

Breestraat 46-48
2311 CS Leiden
tel:088-2221777
website: https://mborijnland.nl/
e-mail: info@mborijnland.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC van Amsterdam

BOL, BBL en versneld BBL

Laan van Spartaan 2
1061 MA Amsterdam
tel:020-5797300
website: www.rocva.nl
e-mail: informatiecentrum@rocva.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Regio College Zaandam

Alleen BOL

Cypressehout 99
1507 EK Zaandam
tel:075-6819000
website: www.regiocollege.nl
e-mail: servicecentrum@regiocollege.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC NOVA College

BOL en versneld BBL

Schoterstraat 4
2021 HH Haarlem
tel:023-5302600
website: www.novacollege.nl
e-mail: info-advies@novacollege.nl
OPEN DAG
niet
bekend
ROC Horizon College Alkmaar

BOL en Derde Leerweg

Kruseman van Eltenweg 4
1817 BC Alkmaar
tel:072-5476828
website: www.horizoncollege.nl
e-mail: info@horizoncollege.nl
OPEN DAG
niet
bekend
Zoek een opleiding
Plaats
Dichtstbijzijnde opleidingen:
Vereiste vooropleiding

Het ROC bij jou in de buurt kan je nog veel meer vertellen over de toelatingseisen, de opleidingsvarianten en de specifieke keuzedelen die ze aanbieden.

Je moet in ieder geval voldoen aan de volgende toelatingseisen om de opleiding te kunnen volgen:

BOL (dagonderwijs)
  • Mbo-diploma niveau 2
  • Minimaal vmbo-diploma (kadergerichte leerweg) of mavo
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo