Werken in de apotheek
Veel gestelde vragen

Op de meeste vragen over werken als apothekersassistent heb je vast de antwoorden gevonden op deze site. Hieronder staan nog wat antwoorden op veel voorkomende vragen. Als je toch nog met een vraag zit, stuur dan een mailtje naar servicedesk@sbaweb.nl.

Ik ben 22 jaar (of ouder). Kan ik nog met de opleiding tot apothekersassistent beginnen?

Van belang is welke vooropleiding je genoten hebt en welke werkervaring je hebt opgedaan. Ook is het belangrijk dat je voldoende uren beschikbaar bent om de vakken te volgen en stages te lopen. Het ROC bij jou in de buurt kan je meer vertellen over omscholing en instroommogelijkheden.

Ik wil graag de BBL-variant doen. Moet ik zelf een leerwerkplek zoeken?

Wie de BBL-variant gaat volgen, moet inderdaad zelf een opleidingsplaats in een apotheek zoeken. Het kan wel zo zijn dat het ROC waar je de opleiding gaat volgen contacten heeft met apotheken voor opleidingsplaatsen. Neem hierover contact op met het ROC.

Op dit moment is het soms lastig om een BBL-plaats in de apotheek te vinden. Dat komt omdat er meer mensen zijn die deze opleiding willen volgen dan dat er BBL-plaatsen zijn. Wil je de BBL-variant volgen, en niet de BOL-variant, dan is het raadzaam gewoon eens een apotheek bij jou in de buurt binnen te stappen en te vragen of er ruimte is voor een BBL-plaats. Dit werkt vaak beter dan bellen.

Op dit moment werk ik in een verzorgend beroep, maar wil graag als apothekersassistent aan de slag. Moet ik nu de hele opleiding volgen?

Om als apothekersassistent aan de slag te gaan, moet je de opleiding Apothekersassistent hebben gevolgd en in het bezit zijn van het diploma. Je moet de opleiding dus hebben doorlopen. Wel kan het zo zijn dat je gezien je achtergrond recht hebt op vrijstellingen. Het ROC bij jou in de buurt kan je nog veel meer vertellen over omscholing en vrijstellingen.

Werken met medicijnen lijkt me wel leuk, maar het lijkt me niks om in een apotheek te gaan werken. Waar kan ik nog meer terecht?

Met je apothekersassistentendiploma kun je ook in een ziekenhuisapotheek of bij de farmaceutische industrie terecht. In een ziekenhuisapotheek heb je veel contact met artsen en verpleegkundigen. Vaker dan in een openbare apotheek maak je zelf medicijnen. Ga je in de industrie werken, dan heb je geen contact met cliënten en ben je vooral bezig met de bereiding van geneesmiddelen. Die gaan via de farmaceutische groothandel naar openbare apotheken en ziekenhuisapotheken.

Is er voldoende werkgelegenheid voor apothekersassistenten?

De vooruitzichten voor een apothekersassistent zijn goed. De komende jaren neemt de vraag naar zorg toe. Dit betekent dat er apothekersassistenten nodig blijven.

Wat houdt een snuffelstage in?

Bij een snuffelstage loop je een dagdeel (2 à 3 uur) mee in de apotheek, bijvoorbeeld met een apothekersassistent. Het geeft je een indruk van het werken in de apotheek en welke werkzaamheden je zoal uitvoert op een dag. Het kan helpen om te bepalen of het werken als apothekersassistent en dus de opleiding wat voor je is.

Verzorgen jullie ook een snuffelstage?

Nee, sinds begin 2017 bemiddelen wij niet meer bij het vinden van een snuffelstage in de apotheek. We raden je aan om voor het vinden van een snuffelstage zelf apotheken bij jou in de beurt te benaderen. Je kunt dan het beste vragen naar de apotheker. Geef in het gesprek aan dat je overweegt om de opleiding tot apothekersassistent te volgen maar graag een beter beeld zou willen krijgen van de apotheek en van het werk van apothekersassistenten. Vraag of het mogelijk is om een uur of twee mee te lopen in de apotheek.

Niet alle apotheken hebben hier direct tijd voor. Houd er rekening mee dat je het wellicht bij meerdere apotheken moet proberen.