Werken in de apotheek
Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!, misschien staat hij hier wel tussen. Hieronder staan de antwoorden op veel voorkomende vragen. Als je toch nog met een vraag zit, stuur dan een mailtje naar servicedesk@sbaweb.nl. Vermeld duidelijk je naam, adres en telefoonnummer in je mail.

Ik wil weten of werken in de apotheek bij mij past.

Vul http://werkindeapotheek.zeekat.nl/ in kijk in hoeverre jouw vaardigheden aansluiten bij het beroep van apothekersassistent. 

Ik ben gediplomeerd verpleegkundige of ben in het bezit van diploma van een aan zorg gerelateerd beroep op MBO 4 niveau. Moet ik de volledige opleiding volgen?

In principe volg je de volledige opleiding. Het ROC bepaalt of er vrijstellingsmogelijkheden zijn. Wil je weten hoe dat op het ROC van jouw keuze zit? Neem dan contact op met de opleiding in jouw ROC.
Kijk hier voor een overzicht van alle ROC's en de contactgegevens.

Als ik als BBL-er in dienst treed, wat ga ik dan verdienen?

De BBL’er verdient een salaris conform schaal 3 in de cao en start in de aanloopschaal (per 1/4/19: 1615,80 euro). De salarisschaal kun je vinden op www.sbaweb.nl/salarisschalen. Het fulltime salaris is gebaseerd op een 36-urige werkweek. Werk je 24 uur als BBL’er dan verdien je 24/36ste deel van het genoemde loon.

Ik wil de BBL-opleiding gaan volgen en zit nu in de bijstand. Hoe zit het met mijn bijstandsuitkering?

Dat is sterk afhankelijk van de situatie, via DEZE link vind je een tabelletje met alle bedragen afhankelijk van situatie.

Is mijn salaris onderhandelbaar?

De Cao Apotheken betreft een min-max Cao. Dit betekent dat het salaris niet onderhandelbaar is.

Hoeveel dagen ga ik werken en naar school als ik een verkorte BBL-opleiding ga volgen?

Als BBL’er ga je één dag in de week naar school, besteed je één dag in de week aan zelfstudie en werk je over het algemeen drie dagen. Wettelijk gezien moet een BBL’er minimaal twee dagen per week werken maar het advies is drie dagen zodat je voldoende werkervaring opdoet.

Waar vind ik meer info over het beroep?

Meer informatie over het beroep apothekersassistent en de opleiding is te vinden op:

Of bekijk dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=bk3l5Fnsz90

 

Ik ben herintreder. Kan ik deelnemen aan het traject?

Als herintreder heb je geen nieuw diploma nodig. Wel is het (waarschijnlijk) nodig dat je je kennis weer opfrist en bijspijkert. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van de Herintrederscursus van de SBA. Je kunt ook overwegen om als herintreder tijdelijk aan de slag te gaan als algemeen ondersteunend medewerker in de apotheek om zo weer naar de rol van apothekersassistent te groeien. Voor het vinden van een werkplek kun je gebruik maken van de vacaturebank.

Wordt het BBL-salaris ook doorbetaald op mijn schooldagen?

Werkgevers betalen de werkdagen en niet de schooldagen.

Krijg ik reiskostenvergoeding?

Ja, de reiskosten maken deel uit van je arbeidsvoorwaarden zoals beschreven in het standaard contract op de website.

Moet ik studiekosten terugbetalen als ik stop of de studie niet succesvol afrond?

Indien de werkgever de studiekosten betaalt dan geldt onderstaande terugbetalingsregeling zoals beschreven in bijlage 6 Cao Apotheken en opgenomen in het standaard contract.

Indien de arbeidsovereenkomst tijdens of na het voltooien van de studie hetzij op eigen verzoek, hetzij als gevolg van aan haarzelf te wijten feiten of omstandigheden met werkgever wordt beëindigd. Indien voornoemde zich voordoet en de arbeidsovereenkomst korter dan 24 maanden voortduurt, geldt dat de werknemer voor iedere maand dat de arbeidsovereenkomst korter dan 24 maanden heeft geduurd na het voltooien van de studie 1/24 deel terug moet betalen.

Hoeveel vakantiedagen heb ik recht op?

In het standaard contract wordt vermeld dat de Cao wordt gevolgd voor het toekennen van vakantiedagen. Zie Cao hoofdstuk 6 artikel 32.

Wat is het verschil tussen een verkorte en reguliere BBL-opleiding?

Een reguliere opleiding duurt 3 jaar. Een verkorte opleiding duurt meestal 2 jaar maar soms ook korter. De duur van de verkorte opleiding is afhankelijk van de onderwijsinstelling waar je de verkorte opleiding volgt. Je kunt in aanmerking komen voor een verkorte opleiding op basis van je vooropleiding en/of eerder verworven competenties.

Kan ik switchen van een verkorte BBL-opleiding naar een reguliere opleiding en andersom?

In overleg met de onderwijsinstelling zijn hier mogelijkheden voor.

Ik heb een apothekersdiploma uit het buitenland.

Kijk op de SBB-website https://www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering-en-onderwijsvergelijking voor de mogelijkheden van erkenning van het diploma. 

Ik volg al een BBL-opleiding maar ben op zoek naar een (nieuwe) leerwerkplek.

Kijk op SBA Apotheekwerk: dé vacaturebank voor de apotheekmedewerkers of ga naar de website van SBB voor beschikbare stages en leerbanen. 

Wie betaalt de opleiding?

De SBA adviseert de werkgever de studiekosten te betalen voor de BBL’er standaard contract. Dit wordt vaak opgevolgd, maar het is geen verplichting of verworven recht.

Heb ik een laptop nodig?

De onderwijsinstelling bepaalt of een laptop noodzakelijk is. Vaak is dat wel het geval.

Is er een vergoeding voor de aanschaf van de laptop mogelijk?

De werkgever is niet verantwoordelijk voor de aanschaf van de laptop. De opleidingsinstelling kan meedenken met een financiële tegemoetkoming indien nodig.

Kan ik de BBL-opleiding na aanvang vervolgen in een andere regio?

In principe wordt de BBL opleiding afgerond bij de onderwijsinstelling waar je start. Mocht dit echt niet mogelijk zijn dan kan de onderwijsinstelling met je meedenken welke mogelijkheden er zijn.

Hoe zoek ik zelf een BBL-plek?

Je kunt bij apotheken in jouw regio aangeven dat je interesse hebt om apothekersassistent te worden en vragen naar de mogelijkheden om als BBL'er in dienst te treden. Of kijk op SBA Apotheekwerk: dé vacaturebank voor de apotheekmedewerkers of ga naar de website van SBB voor beschikbare stages. Hier vind je sinds kort ook vacatures voor BBL-plekken. 

Bij wie treed ik in dienst?

Je treedt in dienst bij de apotheker die jou een leerwerkplek biedt.

Kan ik vrijstellingen krijgen op basis van mijn vooropleiding?

In principe volg je de volledige opleiding. Het ROC bepaalt of er vrijstellingsmogelijkheden zijn. Wil je weten hoe dat op het ROC van jouw keuze zit? Neem dan contact op met de opleiding in jouw ROC.
Kijk hier voor een overzicht van alle ROC's en de contactgegevens.

Wanneer start de BBL-opleiding?

De start van de BBL-opleiding aan het ROC vindt één keer per jaar plaats, bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Wanneer precies dat verschilt per ROC. 
Kijk hier voor een overzicht van alle ROC's en de contactgegevens.

De particuliere opleiders zoals Capabel en NTI kennen vaak meerdere startmomenten per schooljaar.