Werken in de apotheek
Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!

!! Let op: er zijn nog enkele opleidingsplekken voor BBL'ers beschikbaar in de omgeving van Amsterdam en Haarlem. Heb je interesse? Stuur dan je CV met een motivatiebrief naar Pauline Hoogerwerf: p.hoogerwerf@sbaweb.nl !!

Je wilt wat anders en zoekt een nieuwe uitdaging? Je overweegt een carrièreswitch! Draag je de zorg een warm hart toe? Dan is het vak apothekersassistent misschien wel iets voor jou!

'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!' is een tweejarig zij-instroomtraject. Via deze BBL-opleiding wordt versneld het diploma tot apothekersassistent verkregen. Omdat dit een kortere opleidingsduur betreft dan de reguliere opleiding tot apothekersassistent (deze duurt drie jaar), worden hogere instroomeisen gevraagd. 

Als apothekersassistent help je de mensen die in de apotheek komen met advies en voorlichting over bijvoorbeeld de werking van het geneesmiddel, de bewaarmethode, bijwerkingen en de manier waarop het gebruikt moet worden. Je zet je dagelijks in om goede en foutloze farmaceutische zorg te verlenen aan patiënten.

Wil jij:

 • (blijven) werken in de zorg?
 • een diploma zonder studieschuld met behoud van (leerling)salaris?
 • mensen adviseren over goed medicijngebruik?
 • een grote kans op een vaste baan met parttimemogelijkheid?
 • geen avond- of nachtdiensten?
 • goede arbeidsvoorwaarden (werktijden, salaris)?

Heb jij:

 • een havo-diploma, afgeronde mbo 4-opleiding en/of minimaal HBO werk- en denkniveau?
 • een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal?
 • enige werkervaring in een dienstverlenende organisatie?
 • een enthousiaste en energieke werkhouding?

Ja? Dan is een zij-instroomtraject via een beroepsbegeleidende leerweg (BBL-opleiding) voor apothekersassistent zeker iets voor jou. Bekijk hier de vacature. Vragen? Kijk bij de Veelgestelde vragen.

Aanmelden

Heb jij interesse in het vak apothekersassistent? Er zijn nog enkele opleidingsplekken voor BBL'ers in de omgeving van Amsterdam en Haarlem, maar dan moet je wel snel in actie komen. Starten met het schooljaar 2020/2021 is nog mogelijk tot uiterlijk 1 oktober 2020. Hoe doe je dat?

 1. Je mailt uiterlijk 10 augustus a.s. je CV met motivatiebrief naar Pauline Hoogerwerf: p.hoogerwerf@sbaweb.nl.
 2. In de week van 10 augustus ontvang je bericht of je door bent naar de volgende stap.
 3. Ben je door, dan vindt er op korte termijn een screening plaats die ongeveer 2 uur duurt.
 4. Bij een positieve screening ga je op zoek naar een BBL-plek, wij ondersteunen je daarbij.
 5. Heb je een BBL-plek gevonden, dan ontvang je een link via welke je je kunt aanmelden voor de opleiding. 

Overigens, op de websites van de betreffende ROC's staat dat de BBL-opleiding vol is. Er zijn echter BBL-plekken gereserveerd voor dit zij-instroomtraject van de SBA. Dus laat je daardoor niet afschrikken. 

Weet jij nog niet zeker of het vak vak apothekersassistent wel bij jou past? Bekijk dan eerst dit filmpje

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Dan hebben we hier voor je de meest gestelde vragen met het antwoord voor je op een rij gezet. Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Stuur dan een mail naar servicedesk@sbaweb.nl. Zorg ervoor dat je duidelijk je naam, volledige adres en telefoonnummer in de mail vermeldt!

Naar veelgestelde vragen

Werving zij-instromers

In het schooljaar 2020/2021 loopt dit zij-instroomtraject in de regio's Amsterdam, Haarlem, Amersfoort, Arnhem/Nijmegen en Brabant. In deze regio's hebben we inmiddels voldoende kandidaten geworven. De start van de opleiding vindt plaats na de zomervakantie, eind augustus/begin september, dit verschilt per ROC. 

We verwachten in januari 2021 weer te starten met werven van kandidaten voor het schooljaar 2021/2022. Dus houd deze website in de gaten. 

Geen traject in jouw regio?

Je kunt ook zelf het ROC in jouw buurt vragen naar de opleidingsmogelijkheden. Je kunt hier alle ROC's met websites vinden.
Ook kun je bij apotheken in je regio aangeven dat je interesse hebt om apothekersassistent te worden en vragen naar de mogelijkheden om als BBL'er in dienst te treden. Of kijk op SBA Apotheekwerk: dé vacaturebank voor de apotheekmedewerkers. Hier vind je sinds kort ook vacatures voor BOL-stages en BBL-plekken. 

Tip: Om te kijken of het werken in de apotheek iets voor jou is en of jij past in het team, kun je ook eerst in dienst treden als algemeen ondersteunend medewerker of een snuffelstage doen. Zien beide partijen het zitten kun je eventueel later de BBL-opleiding gaan volgen.