Werken in de apotheek
Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!

UPDATE: 'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!' is de titel van een succesvol traject dat de SBA is gestart in 2019, met als doel zij-instromers voor de apotheekbranche te werven en daarmee een oplossing te bieden op het tekort aan apothekersassistenten. Uit een inventarisatie onder apothekersverenigingen is begin 2021 echter gebleken dat BBL-plekken momenteel maar zeer beperkt beschikbaar zijn. Dit is het gevolg van een aantal ontwikkelingen in de apotheekbranche zoals de coronacrisis, gewijzigde contracten met zorgverzekeraars en toenemende automatisering. Daarnaast zijn door de succesvolle zij-instroomtrajecten van de afgelopen twee jaar veel BBL-plekken op dit moment bezet. De SBA start voor het schooljaar 2021/2022 daarom vooralsnog niet met een nieuw traject. BBL-plekken die ondanks de schaarste beschikbaar zijn, vind je op www.apotheekwerk.nl en op stagemarkt.nl.

Je wilt wat anders en zoekt een nieuwe uitdaging? Je overweegt een carrièreswitch! Draag je de zorg een warm hart toe? Dan is het vak apothekersassistent misschien wel iets voor jou!

'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!' is een tweejarig zij-instroomtraject dat gevolgd kan worden bij diverse ROC's in het land. Voor meer informatie zie de pagina 'De opleiding'. Via deze BBL-opleiding wordt versneld het diploma tot apothekersassistent verkregen. Omdat dit een kortere opleidingsduur betreft dan de reguliere opleiding tot apothekersassistent (deze duurt drie jaar), worden hogere instroomeisen gevraagd. 

Als apothekersassistent help je de mensen die in de apotheek komen met advies en voorlichting over bijvoorbeeld de werking van het geneesmiddel, de bewaarmethode, bijwerkingen en de manier waarop het gebruikt moet worden. Je zet je dagelijks in om goede en foutloze farmaceutische zorg te verlenen aan patiënten.

Wil jij:

  • (blijven) werken in de zorg?
  • een diploma zonder studieschuld met behoud van (leerling)salaris?
  • mensen adviseren over goed medicijngebruik?
  • een grote kans op een vaste baan met parttimemogelijkheid?
  • geen avond- of nachtdiensten?
  • goede arbeidsvoorwaarden (werktijden, salaris)?

Heb jij:

  • een havo-diploma, afgeronde mbo 4-opleiding en/of minimaal HBO werk- en denkniveau?
  • een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal?
  • enige werkervaring in een dienstverlenende organisatie?
  • een enthousiaste en energieke werkhouding?

Ja? Dan is een zij-instroomtraject via een beroepsbegeleidende leerweg (BBL-opleiding) voor apothekersassistent zeker iets voor jou. Vragen? Kijk bij de Veelgestelde vragen.

En wil je alvast weten of het vak apothekersassistent wel bij jou past? Bekijk dan eerst dit filmpje

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Dan hebben we hier voor je de meest gestelde vragen met het antwoord voor je op een rij gezet. Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Stuur dan een mail naar servicedesk@sbaweb.nl. Zorg ervoor dat je duidelijk je naam, volledige adres en telefoonnummer in de mail vermeldt!

Naar veelgestelde vragen

Zij-instroomtrajecten 2019-2021

In totaal zijn sinds september 2019 139 zij-instromers van start gegaan met de BBL-opleiding in de regio's Amsterdam, Haarlem, Amersfoort, Arnhem/Nijmegen en Brabant: 40 sinds september 2019 en 99 sinds september 2020. Het is vooralsnog niet meer mogelijk om deel te nemen aan nieuwe zij-instroomtrajecten. 

Geen traject in jouw regio?

Je kunt ook zelf het ROC in jouw buurt vragen naar de opleidingsmogelijkheden. Hier vind je alle ROC's met contactgegevens.
Ook kun je bij apotheken in je regio aangeven dat je interesse hebt om apothekersassistent te worden en vragen naar de mogelijkheden om als BBL'er in dienst te treden. Of kijk op SBA Apotheekwerk: dé vacaturebank voor de apotheekmedewerkers. Hier vind je sinds kort ook vacatures voor BOL-stages en BBL-plekken. Of ga naar de website van SBB voor beschikbare stages en leerbanen. 

Tip: Om te kijken of het werken in de apotheek iets voor jou is en of jij past in het team, kun je ook eerst in dienst treden als algemeen ondersteunend medewerker of een snuffelstage doen. Zien beide partijen het zitten kun je eventueel later de BBL-opleiding gaan volgen.