Werken in de apotheek
Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!

Je wilt wat anders en zoekt een nieuwe uitdaging? Je overweegt een carrièreswitch! Draag je de zorg een warm hart toe? Dan is het vak apothekersassistent misschien wel iets voor jou!
'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!' is de titel van een succesvol traject dat de SBA is gestart in 2019, met als doel zij-instromers voor de apotheekbranche versneld op te leiden en daarmee een oplossing te bieden voor het tekort aan apothekersassistenten. Bekijk voor je verder leest éérst dit korte filmpje van zij-instromer Marlies. Wil je weten wat je moet doen om net als Marlies een carrièreswitch te maken? Lees dan goed de volgende informatie door!

'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!' is een tweejarig zij-instroomtraject dat gevolgd kan worden bij diverse ROC's in het land. Kijk op de pagina 'De opleiding' of het ROC bij jou in de regio de BBL-opleiding versneld aanbiedt. Omdat dit een kortere opleidingsduur betreft dan de reguliere opleiding tot apothekersassistent (deze duurt drie jaar), worden hogere instroomeisen gevraagd.
Wil jij weten of het vak apothekersassistent bij jou past? Bekijk dan eerst dit filmpje. Ook kun je hier een testje doen. De uitkomst is niet bepalend maar helpt je wel wij het maken van je keuze. Wil je meer weten over wat het werk precies inhoudt? Lees er alles over op https://www.werkindeapotheek.nl/het-werk.

Wil jij:

 • (blijven) werken in de zorg?
 • een diploma zonder studieschuld met behoud van (leerling)salaris?
 • mensen adviseren over goed medicijngebruik?
 • een grote kans op een vaste baan met parttimemogelijkheid?
 • geen avond- of nachtdiensten?
 • goede arbeidsvoorwaarden (werktijden, salaris)?

Heb jij:

 • een havo-diploma, afgeronde mbo 4-opleiding en/of een HBO werk- en denkniveau?
 • een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal?
 • enige werkervaring in een dienstverlenende organisatie? Dan is dat een pré.
 • een enthousiaste en energieke werkhouding?

Ja? Dan is een versnelde tweejarige beroepsbegeleidende leerweg (BBL-opleiding) iets voor jou! Vragen? Kijk bij de Veelgestelde vragen.

Wat kun je verwachten?
 • je gaat twee tot drie dagen per week werken in de apotheek.
 • je gaat één dag in de week naar school.
 • Je ontvangt gedurende de opleiding een BBL-salaris conform salarisschaal 3 (aanloopschaal) van de Cao Apotheken.
 • Gezien de krappe arbeidsmarkt heb je na diplomering grote kans op een vaste baan als apothekersassistent (conform salarisschaal 6) met parttimemogelijkheden.

Een apotheekassessment maakt mogelijk onderdeel uit van de wervings- en selectieprocedure. 

Wat moet je doen?

Heb jij interesse in de versnelde BBL-opleiding en voldoe je aan het profiel? Dan is de eerste stap het zoeken van een BBL-plek. Kijk op SBA Apotheekwerk: dé vacaturebank voor de apotheekmedewerkers. Hier vind je vacatures voor BBL-plekken. Of ga naar de website van SBB voor beschikbare stages en leerbanen. 

Neem daarnaast contact op met het ROC bij jou in de buurt om de mogelijkheden voor de versnelde BBL-opleiding te bespreken. Hier vind je de contactgegevens van alle ROC’s in het land die de opleiding Apothekersassistent aanbieden. Let op: niet alle ROC’s bieden de versnelde BBL-opleiding aan. Check de website van het ROC voor de meest actuele informatie.

Tip: Om te kijken of het werken in de apotheek iets voor jou is en of jij past in het team, kun je ook eerst in dienst treden als algemeen ondersteunend medewerker of een snuffelstage doen. Zien beide partijen het zitten kun je eventueel later de BBL-opleiding gaan volgen.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Dan hebben we hier voor je de meest gestelde vragen met het antwoord voor je op een rij gezet. Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Stuur dan een mail naar servicedesk@sbaweb.nl. Zorg ervoor dat je duidelijk je naam, volledige adres en telefoonnummer in de mail vermeldt!

Naar veelgestelde vragen